Drie goede redenen om te werken met een cloudwerkplek

Drie goede redenen om te werken met een cloudwerkplek

Drie goede redenen om te werken met een cloudwerkplek

In dit artikel geven we je drie goede redenen, waarom je met een cloudwerkplek zou moeten werken. Maar eerst gaan we in op wat zo’n werkplek is, wat doet de ict dienstverlener en hoe is de ict inrichting van zo’n werkplek.

Werkplek in de cloud

Vaak gebruik je privé al lang clouddiensten. Als je met een computer online gaat om gebruik te maken van een email-dienst, dan heb je er geen idee van waar zich de server bevindt. Dus in de cloud (wolk). Je vertrouwt erop dat je verzonden berichten bij hun bestemmingen aankomen en dat je de berichten ontvangt die voor jou zijn bedoeld. Verder wil je dat berichten worden bewaard om ze op een later tijdstip nog eens terug te zien. En natuurlijk wil je dat berichten niet in de verkeerde handen komen. Als we applicaties voor ons werk gebruiken, waarvan het beheer in handen is van een ict dienstverlener, inclusief hardware, software en datacommunicatievoorzieningen, op zijn locatie die we niet hoeven te kennen, dan praten we van een clouddienst. Zolang je over een communicatieverbinding beschikt, kan je toegang krijgen tot de clouddienst. Dan noemen we dat een cloudwerkplek. Het is een concept en niet een vaste fysieke locatie.

Wat doet de ict dienstverlener

Met een clouddienst wordt impliciet bedoeld dat die wordt uitbesteed. Als een bedrijf voor zijn ict helemaal overgaat op de cloud, dan blijven er aan de kant van de afnemer fysiek alleen gebruikersapparatuur over, zoals PC’s, laptops, tablets computers, scanners en printers, en datacommunicatieverbindingen. De servers met de applicatiesoftware en de gegevensopslag komen voor rekening van een dienstverlener. Afnemer en dienstverlener komen in detail overeen waaruit de ict inrichting bestaat, inclusief aspecten als welke applicaties, helpdesk, beveiliging, capaciteit en beschikbaarheid.

Inrichting van de werkplek

Bij de inrichting van een werkplek is de beveiliging zeer belangrijk. Toegangsbeveiliging regelt wie tot toegang tot wat. Dan praten we niet alleen over applicaties, maar ook gegevens. Als je zonder aankondiging vanuit Turkije toegang probeert te krijgen, dan moet er een alarm afgaan. Daarnaast dient de communicatieverbinding te worden beveiligd, normaliter door middel van encryptie. Er dient een beveiligingsbeleid met procedures te worden geformuleerd.

Goede redenen

Drie goede redenen voor een werkplek in de cloud zijn:

  • de ict wordt overgelaten aan een professionele organisatie met de benodigde kennis en ervaring;
  • in principe kan je van welke plek dan ook toegang krijgen; (als aan de beveiligingsregels wordt voldaan)
  • als afnemer hoeft men veel minder te investeren in ict en kan men zich meer richten op de kernactiviteit(en).

Geef een reactie

@ Copyright Oplossing-online.nl